Over dieren

Wat is alpha gal en wat wordt het (niet) gegeten

Pin
Send
Share
Send


Het feit dat katten op zichzelf dieren zijn, is bij iedereen bekend. Elke kat is diep individueel. Elke kat, sorry voor de metafoor, heeft zijn eigen kakkerlakken in zijn hoofd. Hier is het Naguda, hier. Sommige dieren zijn dagenlang raar, onvermoeibaar. Anderzijds is het mogelijk om gedragsafwijkingen als 'abnormaal' te herkennen? Bovendien, praten over een soort psychische stoornis? Geen wonder: in Amerika slaan psychiaters alarm. Denk er eens over na - bij één op de vijf mensen wordt de ene of de andere afwijking op deze bodem vastgesteld. Hoe zit het met katten?

Wat is een psychische stoornis?

Dit is een aandoening die direct invloed heeft op de toestand van geestelijke gezondheid, persoonlijkheidsvorming, emoties, denkprocessen, gedragskenmerken. Het is buitengewoon moeilijk voor mensen met psychische stoornissen om hun plaats in de samenleving te vinden, zich aan te passen in het werkteam, een gezin te stichten, etc. Bijna 20% van de volwassen bevolking van Amerika (!) Heeft een bepaalde psychiatrische diagnose. Er is ook goed nieuws - de meeste ziekten worden met succes behandeld en gedragskenmerken kunnen worden gecorrigeerd. De zorg voor anderen, familieleden, hun steun en participatie is erg belangrijk.

Hebben katten last van psychische stoornissen?

Er is weinig onderzoek naar deze kwestie gedaan, dus het is onmogelijk om deze vraag eenduidig ​​te beantwoorden. Sommige vooraanstaande dierenartsen in de wereld zijn echter geneigd te denken dat psychische aandoeningen bij katten heel goed mogelijk zijn.

Laten we het daarom hebben over obsessieve-compulsieve stoornis bij katten. Wanneer dieren bijvoorbeeld zichzelf zo ijverig likken, met zo'n razernij dat wol eruit valt, verschijnen er kale plekken. De eigenaren gaan naar de dierenarts. Maar hij heeft geen haast om een ​​'psychiatrische' diagnose te stellen - eerst moeten andere medische problemen worden uitgesloten. Een ongelukkige kat zal bloedtesten, urinetests en een aantal tests ondergaan. Ze zullen zelfs een MRI doen! Alles is in orde - dat betekent dat we te maken hebben met een psychische stoornis.

Editors

Artikel voor de wedstrijd "bio / mol / text": Een tekenbeet is een onaangename gebeurtenis die voor iemand fataal kan worden. En niet alleen omdat er een risico bestaat op het krijgen van een soort infectie. Tegenwoordig is de wetenschappelijke gemeenschap ervan overtuigd dat tekenbeten soms een allergie voor rood vlees veroorzaken! Wat ontstaat precies deze allergie en waarom, en of alle tekenbeten het kunnen veroorzaken - lees in dit artikel.

Competitie "bio / mol / tekst" -2019

Dit werk werd gepubliceerd in de nominatie "Free Topic" van de wedstrijd "bio / mall / text" -2019.

De hoofdsponsor van de competitie en de partner van de Skoltech-nominatie is het Skoltech Center for Life Sciences.

De wedstrijd wordt gesponsord door Diaem: de grootste leverancier van apparatuur, reagentia en verbruiksgoederen voor biologisch onderzoek en productie.

De sponsor van de Audience Choice Award was BioVitrum.

Een serieuze benadering van kwijlen

Wanneer muggen bijten, lijkt het erop dat er niemand erger in de wereld is. Maar dan bijt de teek en verandert het beeld. Er zijn veel teken in de wereld, maar we maken ons alleen zorgen over die teken die ons niet toestaan ​​om rustig op het gras te liggen, voornamelijk ixodidae. Hun speeksel is alsof de inhoud van een fles uit een apotheek een mengsel is van tientallen moleculen die de teek helpen bloed te drinken. Van deze stoffen zijn er pijnstillers nodig om de beet onopgemerkt te houden, en prostaglandines - moleculen die lokale vaatverwijding bevorderen, en ontstekingsremmende stoffen en verschillende anticoagulantia, bijvoorbeeld trombine-remmers die de vorming van een trombus op de plaats van een beet weerstaan, en vele andere verbindingen. Bovendien kan tekenspeeksel Borrelia bevatten, wat de ziekte van Lyme, andere micro-organismen en door teken overgedragen encefalitisvirus veroorzaakt.

Ontmoet Alpha Gal

Hoewel teken zelf geen vegetariërs zijn, kunnen ze je zo maken! Nou ja, bijna vegetariërs: sommige mensen worden na zo'n beet gedwongen om rundvlees, varkensvlees, kalfsvlees en ander zoogdiervlees achter te laten. Maar ze kunnen veilig gevogelte en vis blijven eten. En het punt is niet dat de teken te overtuigende folders op straat verspreiden, en niet een neuro-infectie die de geest zal vertroebelen, maar een van de moleculen van hun speeksel en de immuunrespons daarop.

Deze molecule is galactose alfa 1,3-galactoseof kort gezegd alpha gal (alpha gal). Dit is een disaccharide, een koolhydraat, in eenvoudige woorden - suiker. Koolhydraten zijn ons bekend uit de schoolbiologie, maar ons lichaam is niet bekend met alfa-gal speeksel van teken.

In de loop van de evolutie verschijnen nieuwe moleculen in organismen en verdwijnen oude moleculen. En het bleek dat alfa-gal niet betrokken is bij ons metabolisme, hoewel er meer verbindingen betrokken zijn bij het metabolisme van de cel dan er sterren aan de hemel zijn (serieus, kijk naar de metabolismekaarten). Dit ondanks het feit dat alfa-gal aanwezig is in alle zoogdieren behalve de apen (inclusief mensen) en de apen, die het gen hebben verloren GGTA1.

We hebben de alfa-gal zelf niet, maar er zijn antilichamen tegen - klasse G (IgG) -immunoglobulinen circuleren in het bloed, die verantwoordelijk zijn voor het neutraliseren van dit molecuul als het in het bloed komt. Om deze reden is alfa-gal zelfs een van de belangrijkste obstakels voor orgaantransplantaties van dieren naar mensen. Maar dit alles heeft niets te maken met voedselallergieën - alle mensen hebben IgG-antilichamen tegen alfa-gal en ze veroorzaken geen reactie bij het eten van vlees. Een tekenbeet veroorzaakt het verschijnen van een groep B-cellen (lymfocyten) in de "slachtoffers" die klasse E-immunoglobulinen (IgE) produceren, waardoor een allergische reactie op alfa-gal in voedsel, alfa-gal-syndroom, zich ontwikkelt in het lichaam. Dat wil zeggen, een persoon die ooit door een teek werd gebeten, zal een allergie voor alle rood vlees hebben!

Waar komt het alfa-gal molecuul vandaan in teken speeksel

In eerste instantie leek het erop dat dit geen nieuwe situatie was: geen nieuw soort teek en geen mutatie in een bepaald gen. Onder de steeds meer onderzoekende supervisie van medische onderzoekers, werden relaties onthuld: teken bijten dieren, vervolgens mensen, het overdragen van alfa-gal naar ons lichaam, en sommige "gelukkigen" ontwikkelen een allergische reactie op dit molecuul van verschillende ernst.

Maar recent is de geschiedenis voortgezet: volgens de resultaten van laboratoriumexperimenten bleek het niet uit te maken of een teek van iemand (een hert, een everzwijn of een hond) een persoon beet - zonder dat kan een allergische reactie ontstaan. De hypothese werd ook bevestigd in experimenten op mensen: alfa-gal was oorspronkelijk een molecule van het speeksel van sommige teken. Nu lijkt het waarschijnlijker dat niet alle teken gevaarlijk zijn en binnenkort verschijnt er een lijst met bijzonder verraderlijke teken die mogelijk allergisch zijn voor rood vlees.

Ten gunste van het feit dat niet alle teken even nuttig zijn, zegt het feit dat de overgrote meerderheid van de gevallen van alfa-gal syndroom werd ontdekt in de oostelijke staten van Noord-Amerika, waar het voor het eerst werd ontdekt. Hoogstwaarschijnlijk het vinkje Amblyomma americanum, waarmee de meeste gevallen van allergie voor alfa-gal worden geassocieerd, is het potentieel om het te veroorzaken groter. Het feit dat een dergelijke allergische reactie overal kan worden waargenomen, blijkt uit talloze artikelen over klinische gevallen van over de hele wereld. Er zijn nog steeds weinig gevallen in de landen van Europa en Azië, enkele tientallen, en in de Verenigde Staten zijn er vijf keer meer gediagnosticeerde gevallen dan op de rest van de planeet samen - meer dan 5000.

Meer allergenen, goed en anders!

Een andere interessante kant van het verhaal - eerder werd aangenomen dat koolhydraten geen allergenen kunnen zijn. Een allergie voor alfa-gal ontwikkelt zich wanneer alfa-gal bevattende eiwitten (geglycosyleerde eiwitten, glycoproteïnen) van teken speeksel in de bloedbaan terechtkomen. Ja, dit is een koolhydraat in combinatie met eiwitten, maar een allergie ontstaat juist op het koolhydraatgedeelte! Eiwitten zijn bijna altijd allergenen en koolhydraten zijn niet eerder gezien in goede binding aan klasse E immunoglobulinen (IgE), die verantwoordelijk zijn voor allergische reacties. Het alfa-gal-syndroom heeft dus de mening weerlegd dat koolhydraten geen allergieën veroorzaken.

Het lijkt erop dat het niet-standaard karakter van het allergeen de allergische reactie niet-standaard maakt: de ontwikkeling van symptomen treedt op na 3-7 uur en niet onmiddellijk na het eten van vlees. Manifestaties van allergieën kunnen variëren van milde jeuk in de mond, buikpijn en diarree tot angio-oedeem. De meest ernstige manifestatie van alfa-gal syndroom is anafylaxie, een aandoening die alle manifestaties van een allergische reactie combineert, inclusief bronchus en laryngospasme, wat leidt tot een sterke ademhalingsmoeilijkheid.

Vage twijfels kwellen mij

Eerst veroorzaakt een beet in de huid een voedselallergie, daarna blijkt dat dit ook de eerste koolhydraatallergie is. Is deze allergie precies voor dit molecuul? Misschien hebben ze iets verknald en zien we nog steeds een reactie op een soort vleeseiwit?

Bevestiging van de theorie van de oorzaken van het alfa-gal-syndroom was het onderzoek naar bijwerkingen van een geneesmiddel tegen kanker cetuximab - glycoproteïne, in het koolhydraatgedeelte waarvan alfa-gal aanwezig is. Sommige patiënten die medicatie kregen, hadden onmiddellijk een allergische reactie, zelfs de dood. Onderzoekers toonden aan dat het alfa-gal was die de allergische reactie veroorzaakte - antilichamen van patiënten (IgE) binden alleen aan het koolhydraatgedeelte van het therapeutische molecuul. Een dergelijke reactie ontstond zeer zelden en ontwikkelde zich onder degenen die eerder door een teek waren gebeten.

Welke speekselglycoproteïnen bevatten alfa-gal? Welke teken bevatten ze in speeksel en welke niet? Hoe ontstaat een voedselallergie door een beet in de huid? Waarom ontwikkelt iemand een allergische reactie, terwijl iemand dat niet doet? Er zijn nog veel vragen in dit verhaal, maar één ding weten we zeker - teken weten veel over sloop, vermijd ze! En wanneer ze je vragen wat voor soort vlieg je heeft gebeten, dat je nu geen vlees eet, kun je antwoorden dat dit eerder helemaal geen vlieg was, maar een teek!

Wat is dit

Amylase is een enzym dat de kat nodig heeft voor een normale spijsvertering. Deze stof wordt gevormd in de alvleesklier en speekselklieren.

Ongeveer 40% van het enzym wordt geproduceerd door de alvleesklier. Anders wordt het pancreasamylase genoemd. Deze stof bevordert de vertering van de voedselmassa in de twaalfvingerige darm.

De resterende 60% van het enzym wordt geproduceerd in de speekselklierklieren. Deze portie amylase is nodig voor het verwerken van voedsel in de mondholte.

Amylase is betrokken bij de vertering van koolhydraten. Het niveau van dit enzym stijgt gedurende de dag wanneer de kat voedsel eet. 'S Nachts neemt de concentratie in het bloed af.

Het enzym is verdeeld in 3 fracties:

In het bloedplasma van een dier kan alleen alfa-amylase worden gedetecteerd. De concentratie van deze specifieke stof is belangrijk voor de diagnose van ziekten.

Wat voor soort analyse moet u doorgeven

Om het niveau van amylase te achterhalen, moet u een bloedtest doen voor biochemie. Hiermee kunt u ook het gehalte aan leverenzymen, cholesterol, bilirubine en andere metabole parameters bepalen. Om het dier correct te diagnosticeren, evalueert de dierenarts alle analysegegevens in een complex.

Voor de studie wordt veneus bloed uit de bloedvaten van de voorpoot genomen. Om nauwkeurige gegevens te verkrijgen, moet u de volgende regels volgen ter voorbereiding op het monster:

 1. Deze test wordt alleen op een lege maag uitgevoerd. Het is noodzakelijk om het dier 8-10 uur vóór bloedafname te stoppen met voeden. Aan de vooravond van het onderzoek kan de kat alleen schoon water worden gegeven om te drinken.
 2. Dieren zijn vaak bang voor veterinaire procedures. Stress en opwinding kunnen de analysegegevens beïnvloeden. Daarom moet u proberen het huisdier te kalmeren voordat u het bloed afneemt. Het is raadzaam om een ​​dierenarts thuis te bellen, in een vertrouwde omgeving gedragen katten zich kalmer.
 3. Als het dier medicijnen gebruikt, moet u de dierenarts hierover waarschuwen.

Normale prestaties

Normaal gesproken is het amylaseniveau bij katten 450-1550 eenheden. Het is belangrijk om rekening te houden met de leeftijd van het huisdier. Bij jonge dieren is de concentratie van het enzym meestal hoger dan bij ouderen.

Verhoogde bloedamylase bij katten is niet altijd een pathologisch teken. Het is heel belangrijk om aandacht te besteden aan andere indicatoren van biochemische analyse. Als ze binnen normale grenzen blijven en het dier zich goed voelt, is er geen reden tot bezorgdheid.

Mogelijke ziekten

Als katten amylase hebben verhoogd en er zijn afwijkingen in andere biochemische parameters, kan dit op de volgende pathologieën wijzen:

 • pancreatitis,
 • diabetes mellitus
 • nierfalen
 • darmobstructie,
 • peritonitis,
 • bof,
 • hepatitis,
 • levercirrose.

Het is vrij moeilijk om thuis een diagnose te stellen. Let echter op het gedrag van uw huisdier om alarmerende manifestaties op tijd op te merken.

Vervolgens zullen we in detail mogelijke ziekten bekijken waarbij katten alfa-amylase hebben verhoogd.

Alvleesklierontsteking

Deze pathologie wordt ook pancreatitis genoemd. De ziekte kan voorkomen in acute of chronische vorm. Meestal lijden oudere katten aan pancreasontsteking.

De chronische vorm van de ziekte kan optreden zonder duidelijke pathologische manifestaties. Acute pancreatitis gaat gepaard met ernstige symptomen:

 • diarree of ontlasting,
 • onaangename zure geur van ontlasting,
 • slaperigheid en apathie
 • klagend miauwen tijdens een pijnaanval,
 • veel braken na het eten,
 • koorts,
 • zware ademhaling.

Soortgelijke manifestaties worden waargenomen bij exacerbatie van chronische pancreatitis.

Alvleesklieramylase, leverenzymen, cholesterol en glucose zijn verhoogd in de analyse van een kat. Vanwege diarree en braken treedt uitdroging op, waardoor het calciumgehalte in het bloed wordt verlaagd.

Dieren hebben een streng dieet nodig. De kat moet vaak worden gevoerd, maar in kleine porties. Het is raadzaam om het huisdier over te dragen naar speciale medicinale voedingen. Anesthetica, antacida en anti-emetica zijn aangegeven. Bij ernstige uitdroging is druppeltoediening van zoutoplossingen noodzakelijk.

Diabetes mellitus

Verhoogde pancreasamylase bij katten kan een van de tekenen van diabetes zijn. Deze ziekte is vooral gevoelig voor zwaarlijvige dieren. De oorzaak van de pathologie is een afname van de productie van het hormoon insuline ..

De eigenaar moet alert zijn op de volgende pathologische manifestaties bij het huisdier:

 • te vaak urineren,
 • intense dorst
 • lethargie,
 • muffe adem met de geur van aceton,
 • veranderingen in eetlust (vraatzucht of weigering om te eten),
 • verslechtering van de kwaliteit van de vacht,
 • oorzaakloos gewichtsverlies.

Het bloed verhoogt ook de concentratie glucose en creatinine.

Katten hebben twee soorten diabetes. In de pathologie van het eerste type heeft het dier een constante en levenslange toediening van insuline nodig. Bij diabetes van het tweede type is het nemen van tabletten die het glucosegehalte in het lichaam verlagen aangewezen. Het is ook nuttig om een ​​veterinaire bloedglucosemeter te kopen om uw bloedsuiker te controleren.

1. Littekens en littekens

Moeder loog niet tegen je: littekens sieren echt een man. Volgens een onderzoek van het American Institute of Sociology, koos de overgrote meerderheid van de respondenten uit twee foto's de foto met de littekens op het gezicht en het lichaam van mannen. En de meeste van hen suggereerden gewelddadige oorzaken van letsel.

2. Glimlach

En nee, niet op 32 (sorry Michael!). Gladde en gezonde tanden zijn natuurlijk een signaal voor een vrouw over goede genen een paar centimeter van haar, maar ScienceDaily publiceerde iets andere gegevens: vrouwen voelen zich meer aangetrokken tot een bescheiden glimlach, een uitdrukking van schaamte of verborgen superioriteit op haar gezicht.Verheug je, slechteriken dus jij!

3. Muziekinstrumenten

Als het geen nieuws voor je is dat vrouwen van rockers houden, dan zijn hier de feiten: van de drie soorten mannen - met een rugzak, met lege handen en met een gitaar - gaf 35% van de vrouwen de voorkeur aan de muzikant. 15% zou op een date gaan met een man zonder accessoires, en een gezonde jonge man met zijn tassen en tas trok slechts 9%.

4. Thrift

1000 en een roos zullen het hart van de ontoegankelijke Bombita breken, maar een verstandig meisje zal een vinger naar de tempel draaien. Natuurlijk spreekt niemand voor dit bedrag over aardappelen, maar de mogelijkheid om het budget rationeel uit te geven is een enorm pluspunt in de ogen van eerlijke seks. Een economische en berekenende man geeft de indruk van een ingetogen persoon die weet hoe hij zichzelf moet beheersen, zoals een leider en een alfa betaamt.

5. Dikke wenkbrauwen en wilskrachtige kin

Als een warm persoon, zul je slagen in vrouwen, zelfs als je gezicht een kopie is van Edward Norton. Maar de geïnterviewde vrouwen zijn het er niet helemaal mee eens: ze schreven de dichtheid van wenkbrauwen en een vierkante, mannelijke kin toe aan de typische tekenen van mannelijkheid. Hij is het die een enorm verkeersbord is van een sterk geconcentreerde testosteronopslag. Trouwens, als je op de foto niet voor documenten poseert, maar je hoofd bijvoorbeeld op een stoel zet, dan zal je kin visueel toenemen en, als gevolg, zullen vrouwen je leuker vinden. Life hack van BroDude speciaal voor jou. Trouwens, bij het kiezen van een vrouw kijken ze ook naar het gezichtshaar: de prioriteit is dikke stoppels, maar de baard is al weerzinwekkend.

6. Pluizige huurders

Het meisje zal altijd woedend zijn als iemand naast haar de jongeman rijdt: beste vriendin, moeder, kat. Maar kijk gewoon in de groene ogen met verticale pupillen en hoor de gekoesterde "Mrrr", en uw huisdier krijgt een tweede persoon. En als zonder grappen, dan is het huisdier van de man een signaal dat hij niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de nakomelingen in de toekomst zal kunnen zorgen. Dit wordt gewaardeerd en opgemerkt, en in ieder geval zal een slecht persoon geen kat of hond starten.

7. Gevoel voor humor

Hier is het geluk: het is of op de teller gaan zitten (sorry). Goede humor is een teken van een intelligente en goed opgeleide persoon, een erudiet en aangenaam gesprek voeren. Dit feit werd bevestigd door wetenschappers: van de twee mannen in de bar liet de overgrote meerderheid van 'experimenteel' hun telefoonnummer achter aan de man die het gesprek als een grap begon. Maar begin niet het materiaal van Jimmy Carr te verkennen: het is niet altijd veilig.

Hoe te herkennen

Zoals je al hebt begrepen, is het bijna onmogelijk om dit thuis te doen zonder een medische of veterinaire opleiding. Neem bijvoorbeeld Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Nu wenden veel mensen zich tot internet voor hulp. Als je de symptomen van een psychische aandoening en dezelfde ADHD nauwkeurig onderzoekt, kun je veel gemeen hebben. Of katten katachtige depressie. Of de meest gewone seniele dementie! Probeer het graan van het kaf te scheiden!

Dus alles is heel ingewikkeld. Het is goed als je een ervaren catman bent, bekend met de basis "gezonde" gedragspatronen van katten, je kunt altijd iets ongewoons vermoeden en zien. En als er niets is om te vergelijken? Er is maar één uitweg - het huisdier zorgvuldig in de gaten houden, vanaf het moment dat het in huis verschijnt. Dat wil zeggen, om te werken volgens het principe: "Wat was - wat werd." Neem bij de minste twijfel contact op met een specialist.

Obsessief-compulsieve stoornis

Een dergelijke diagnose wordt aan katten behoorlijk "officieel" gesteld. De symptomen zijn in het algemeen als volgt: een kat dwaalt doelloos rond een huis of appartement, raakt in de war, miauwt, soms luid en obsessief, zuigt vaak iets (inclusief oneetbaar), beten, enz. Volgens wetenschappers is bij mensen een aanleg voor psychische stoornissen geërfd. Maar niet bij katten - het milieu speelt zijn rol, zijn verandering, evenals de relaties met de eigenaars. Laten we uitleggen wat we bedoelen. Je zag een huisdier haasten, sissen en huilen. We snelden naar hem toe met strelingen en comfort, probeerden ons af te leiden, iets lekkers aan te bieden. Door zijn acties legt de eigenaar onwillekeurig de positieve associaties vast die verband houden met het "verkeerde" gedrag. Een algoritme wordt gevormd: gooide een "driftbui" - kreeg een traktatie.

Feline Hyperesthesia Syndrome

Golvend huidrollend syndroom. Een andere ziekte waarvan de aard nog niet is vastgesteld. De ziekte is relatief zeldzaam. Zonder reden wordt het dier gewelddadig en wild. Het kan zich naar de eigenaars haasten, beten en pijnlijke krassen veroorzaken (inclusief jezelf). Het gebeurt dat een kat ijverig begint niet te bijten, maar de eigenaar te likken. Alles eindigt zo snel als het begint. Specialisten van het Fellinology Research Centre aan de Universiteit van Cornwall geloven dat dit syndroom zich ontwikkelt als een aanval. Bovendien wordt dergelijk gedrag beschouwd als een vorm van 'zelf-agressie'. Het dier moet aan de dierenarts worden getoond om alles tot in detail te vertellen. De arts zal een uitgebreide controle van de gezondheid van het huisdier voorschrijven - hyperesthesiesyndroom kan een aantal andere ziekten vergezellen. Na het stellen van de definitieve diagnose zal de specialist een behandelplan opstellen, mogelijk anti-epileptica of kalmerende medicijnen voorschrijven en aanbevelingen doen over veranderingen in het dieet en de dieromstandigheden.

Darmobstructie

Deze pathologie bij katten treedt op als gevolg van inversie van de darmlussen. Het gaat gepaard met uitgesproken symptomen:

 • ernstig pijnsyndroom
 • onduidelijke drang om te poepen,
 • braken met een mengsel van bloed en de geur van ontlasting,
 • sterke spanning van de buikspieren.

Te veel voedsel kan worden veroorzaakt door te veel voeding, frequente constipatie en overmatige activiteit van het dier na het eten. Dit is een zeer gevaarlijke pathologie die snel kan leiden tot de dood van een huisdier. Een noodoperatie is vereist waarbij de dierenarts darmobstructie elimineert.

Met inversie van de darmen bij katten wordt amylase verhoogd en wordt het eiwitgehalte verlaagd. Een bloedtest voor deze pathologie is echter meestal niet vereist. Deze ziekte wordt gediagnosticeerd met een röntgenfoto of abdominale echografie.

Buikvliesontsteking

Ontsteking van het peritoneum bij katten is meestal van bacteriële of virale oorsprong. Pathologie kan in de volgende vormen voorkomen:

 1. Exsudatieve. In de buikholte hoopt zich vocht op. Dit type ontsteking wordt in 70% van de gevallen gediagnosticeerd.
 2. Droog. Ophoping van vocht in de buik wordt niet waargenomen. In de weefsels van het peritoneum worden foci van ontsteking opgemerkt.

Symptomen van de pathologie zijn als volgt:

 • ernstig pijnsyndroom
 • braken,
 • koorts (de temperatuur wordt niet antipyretisch)
 • volledige afwijzing van feed,
 • diarree,
 • terugtrekking van de buik
 • lage bloeddruk.

De kat heeft meer amylase en globulines en albumine is sterk verminderd. Vanwege vochtverlies tijdens braken en diarree worden natrium, kalium en chloor verminderd.

Katten worden antibiotica, analgetica en immunomodulatoren voorgeschreven. Voor ernstige pijn wordt aanbevolen koude kompressen op de maag aan te brengen. Met een exsudatieve vorm van pathologie wordt abdominale drainage uitgevoerd.

Nierfalen

Nierfalen treft meestal katten ouder dan 8 jaar. De volgende symptomen worden waargenomen bij het dier:

 • veelvuldig plassen
 • verkleuring van urine
 • dorst
 • zwelling van de benen en het lichaam,
 • blancheren van de slijmvliezen,
 • de geur van ammoniak uit de mond,
 • ernstige uitputting,
 • aanslag wol
 • ernstige lethargie
 • frequent likken van het perineum.

Naarmate de pathologie zich ontwikkelt, neemt de hoeveelheid urine sterk af. De kat heeft verhoogd amylase, evenals creatinine, magnesium en ureum. In de chronische vorm wordt een afname van het gehalte aan calcium en kalium opgemerkt.

Nierfalen kan niet volledig worden geëlimineerd. U kunt alleen remissie op lange termijn bereiken. Om uitdroging te elimineren, krijgen dieren druppelaars met zoutoplossingen, worden corticosteroïden en kaliumpreparaten voorgeschreven. In de latere stadia zijn diuretica geïndiceerd. In gevorderde gevallen moet dialyse regelmatig worden uitgevoerd.

Een belangrijke rol bij de behandeling is dieet. Eiwitvoeding moet van het dieet worden uitgesloten. Dierenartsen adviseren zieke dieren speciale dieetvoeding te geven.

Leverziekte

Met hepatitis wijken biochemische bloedparameters sterk af van de norm. De kat heeft verhoogd amylase en leverenzym ALT. Hoog ijzergehalte in plasma wordt ook opgemerkt.

In tegenstelling tot mensen hebben katten geen last van virale hepatitis. Deze ziekte bij dieren heeft een bacteriële of parasitaire oorsprong. Er is een giftige vorm van leverontsteking, die zich ontwikkelt na vergiftiging.

Pathologie gaat gepaard met de volgende symptomen:

 • geel van de eiwitten van de ogen en mondslijmvlies,
 • ernstige jeuk
 • braken met galonzuiverheden,
 • verminderde eetlust
 • onregelmatige ontlasting (diarree wordt afgewisseld met constipatie)
 • lichte ontlasting
 • donkere urine
 • dorst.

Dieren worden hepatoprotectors, immunomodulatoren en antihistaminica voorgeschreven. Met een infectieuze vorm van pathologie zijn antibiotica geïndiceerd en met toxische hepatitis de introductie van antidota. Als de ziekte wordt veroorzaakt door parasieten, is anthelminthische therapie noodzakelijk.

De meest gevaarlijke leverziekte is cirrose. Deze ziekte is zeer moeilijk in een vroeg stadium te herkennen, omdat de symptomen volledig afwezig kunnen zijn. Tekenen van de ziekte treden op in geavanceerde gevallen waarin het al heel moeilijk is om een ​​kat te genezen.

Meestal ontwikkelt cirrose zich als een complicatie van hepatitis. De ziekte gaat gepaard met de volgende manifestaties:

 • opgeblazen gevoel door vochtophoping,
 • slaperigheid,
 • dorst
 • plotseling gewichtsverlies
 • krampen
 • oorzaakloze agressie
 • beverige gang
 • verminderde gezichtsscherpte.

Biochemische bloedtellingen voor cirrose zijn hetzelfde als voor hepatitis.

Het is onmogelijk om al begonnen cirrose volledig te genezen. Bij deze ziekte worden gezonde cellen van het orgaan vervangen door vezelachtig weefsel. Je kunt alleen de ontwikkeling van pathologische veranderingen stoppen. Het is noodzakelijk om hepatoprotectors, diuretica en vitamines te nemen. Zieke katten krijgen een dieet voorgeschreven dat eiwit- en vetvoer beperkt.

Bof

Met pathologieën van de parotis bij katten neemt amylase toe. De oorzaak hiervan is meestal de bof. Bij mensen staat deze ziekte bekend als bof. Het gaat gepaard met ontsteking van de speekselklieren. De veroorzaker van pathologie is paramyxovirus. Bof treedt vaak op als een complicatie van stomatitis, faryngitis of pest.

De ziekte begint acuut. De volgende tekenen van pathologie ontwikkelen zich snel bij een dier:

 • wallen van de snuit (unilateraal of bilateraal),
 • pijn bij het openen van de mond,
 • koorts,
 • verhoogde speekselvloed
 • zweren op de huid in het getroffen gebied,
 • dramatisch gewichtsverlies
 • weigering van voedsel.

In ernstige gevallen zijn de speekselklieren etterend en verschijnt een pijnlijk abces op de huid.

Behandeling voor een virale infectie kan alleen symptomatisch zijn. Het is noodzakelijk om de kat volledige rust te geven. Het wordt aanbevolen om het dier alleen vloeibaar voedsel te geven. Voorschrift vitaminepreparaten en immunomodulatoren, evenals verwarmende fysiotherapie. Met ettering van de klieren wordt onmiddellijk een abces geopend.

Conclusie

Als de kat amylase in het bloed heeft verhoogd, moet u zorgvuldig kijken naar zijn gedrag en welzijn. Veel pathologieën in de vroege stadia kunnen optreden met milde symptomen. De resultaten van de analyse moeten aan de dierenarts worden getoond. De arts zal aanvullende diagnostiek uitvoeren en indien nodig een behandeling voorschrijven.

Bekijk de video: The Girl Without a Phone - A Cinderella Story (Juni- 2020).

Pin
Send
Share
Send