Over dieren

Waar kan een vogelgriep vandaan komen?

Pin
Send
Share
Send


Grasparkieten worden vaak echte gezinsleden waarin ze zich bevinden. En om een ​​goede reden veroveren ze hun eigenaars met buitensporige nieuwsgierigheid, vrolijke aard, evenals genegenheid en toewijding. Als de papegaaien op tijd en correct worden verzorgd, leven ze veel langer dan de vogels in het wild.

Elke golvende eigenaar moet begrijpen dat het leven en de gezondheid van zijn geliefde vogel afhankelijk zijn van de detentieomstandigheden. Wat zou een effect op hem kunnen hebben? Een onevenwichtig dieet, onjuiste voedselinname en slechte hygiëne kunnen ernstige pathologieën veroorzaken. Om deze reden is het belangrijk om te weten welke ziekten er budgy's zijn, hoe onderscheid te maken tussen besmettelijke ziekten en niet-besmettelijke papegaaien, en wat te doen als een parkiet ziek is.

Om precies te begrijpen wat er mis is met een parkiet en hij ziek werd, moet je erachter komen hoe de parkiet eruit moet zien als alles in orde is met hem.

Vogelgriep

Vogelgriep bij papegaaien is een zeer ernstige ziekte die ernstige schade aan de gezondheid veroorzaakt en tot de dood kan leiden. De meeste besmette individuen sterven, in sommige gevallen worden fokkers gedwongen hun toevlucht te nemen tot de euthanasie van hun huisdier in een kliniek. Het optreden van de ziekte kan verschillende soorten stammen veroorzaken, de meest gevaarlijke en meest voorkomende is H5N1. Onder de oorzaken van infectie zijn de volgende factoren:

 1. Contact met een geïnfecteerde persoon kan ertoe leiden dat het virus het lichaam van een huisdier binnendringt. door individu. Het gebeurt vaak als een kooi met een papegaai in de zomer met een eigen binnenplaats naar buiten wordt gebracht. Straatvogels kunnen een gevederde vogel infecteren,
 2. De verwerving van een paar dat drager is van het virus. Bij het kiezen van het juiste paar voor uw huisdier, moet u niet alleen op de kleur en aantrekkelijkheid van de vogel letten, maar ook op het uiterlijk, dat de gezondheidstoestand aangeeft. Daarom kan een gezonde gedomesticeerde vogel besmet raken met vogelgriep als een ziek individu werd verworven. Voordat huisdieren in een behuizing worden getransplanteerd, moet u een quarantaineperiode van één maand wachten. Voor een bepaalde periode zal het duidelijk zijn waar het gematchte paar ziek mee is,
 3. Veterinaire kliniek. Veel situaties dwingen uw huisdier om naar een dierenkliniek te gaan. Als gevolg van een onderzoek of een medische procedure, een operatie, kan de vogel met de stam worden besmet. Als gevolg hiervan begint de vogelgriep in papegaaien.

Indien mogelijk moet u het contact van uw huisdier met andere personen uitsluiten, vooral als het straatvogels zijn. Je moet de kooi ook niet houden in de kinderkamer, die kippen, eenden, ganzen bevat. Ziekten van deze vogelsoorten worden zeer snel overgedragen door papegaaien.

Bijbehorende symptomen

Als de papegaai geïnfecteerd raakt, worden de volgende symptomen van vogelgriep in papegaaien waargenomen:

 • eerder actieve vogel wordt scherp lethargisch en passief,
 • er is een afwijzing van voedsel en water,
 • interesse in het milieu verdwijnt,
 • veerverlies en breekbaarheid worden geregistreerd,
 • het vrouwtje verliest de eiproductie,
 • sufheid neemt toe
 • in ernstige vorm, met verwaarlozing van de ziekte, wordt schade aan de luchtwegen waargenomen, wordt de spijsvertering verstoord, wordt schade aan het zenuwstelsel geregistreerd. De papegaai heeft constant dorst, hij heeft dorst, hij ontwikkelt een sterke zwakte van het lichaam, zijn lichaamstemperatuur stijgt, terwijl het immuunsysteem probeert om te gaan met ziekteverwekkers. Veren worden erg bros en vallen er constant uit.

Ornithose, psittacose, papegaaienziekte bij papegaaien

De ziekte wordt waargenomen in een asymptomatische vorm, acuut en chronisch. Klinische symptomen zijn niet kenmerkend en komen voor bij alle andere ziekten: gebrek aan eetlust, slaperigheid, zwakte, overvloedige diarree, wat leidt tot uitputting en dood. De ademhalings- en spijsverteringssystemen (inclusief de lever) worden eerst aangetast, daarna het cardiovasculaire systeem, de milt en de ogen (bilaterale conjunctivitis treedt op).

Papegaai Salmonellose

Eenmaal in de darmen met voedsel en water, vermenigvuldigt Salmonella zich in de dunne darm, koloniseert het dik, dringt het door in de solitaire follikels en Peyer's pleisters, evenals de mesenterische lymfeklieren van waaruit ze de bloedbaan binnendringen. Op de broedplaatsen ontwikkelt zich ontsteking (darmslijmvlies, galblaas, lever), wat leidt tot daaropvolgende necrose.

Tuberculose, Koch's stok in papegaaien

De veroorzaker van tuberculose is een parasiet van aard, omdat het het lichaam van een dier gebruikt als een object voor zijn bestaan. De natuurlijke plaats van zijn woning kan alleen een levend organisme zijn. De externe omgeving is voor hem slechts een tijdelijke verblijfplaats, waar hij uit het lichaam van een ziek persoon of dier komt.

Encefalitis of West-Nijlkoorts bij papegaaien

Encefalitis wordt overgedragen door muggen. Het virus circuleert in een mug-cyclus. Dragers van het virus van dieren tot mensen zijn veel soorten muggen van het geslacht Culex en Aedes.

Na een primaire infectie door muggen kunnen vogels de infectie verder verspreiden door te pikken, kannibalisme.

Externe kenmerken van een gezonde parkiet

De gemiddelde duur van deze vogel, op voorwaarde dat hij goede zorg kreeg, 14-15 jaar. Als de vogel gezond is, vindt u:

 • Helder verenkleed en schone veren.
 • Een heldere blik.
 • Goede eetlust
 • Maak snavel en beerput schoon.
 • Gladde huid op poten.

Een gezonde vogel zal actief zijn, nieuwsgierig, je zult constant de geluiden horen die er door worden gemaakt, en hij zal adequaat reageren op jou en andere mensen om je heen. Trouwens, ze zal hygiëne ook niet vergeten.

De belangrijkste ziekten van budgies

Onder de ziekten van budgies zijn er die een ernstig gevaar voor de mens vormen, bijvoorbeeld ornithose en tuberculose, dus je moet voorzichtig zijn.

De belangrijkste ziekten van budgies zijn onderverdeeld in 3 soorten:

 • Niet besmettelijk.
 • Besmettelijk veroorzaakt door verschillende infecties.
 • Parasitaire.

Niet-overdraagbare

Dit zijn niet-overdraagbare ziekten die worden veroorzaakt door slechte zorg- en onderhoudsomstandigheden, ondervoeding.

 • Zeldzame hygiënemaatregelen in de kooi.
 • Te veel binnenlucht of hoge luchtvochtigheid.
 • Voedsel van slechte kwaliteit, onevenwichtige voeding.
 • Constante tocht.
 • Lage kamertemperatuur of temperatuurverschillen.
 • Strakke cel.
 • Angst of regelmatige stressvolle situaties.
 • Obesitas. Vaak veroorzaakt door overbezetting van de gastheer, die de vogel te veel voedt. In de toekomst schendt dit het metabolisme, veroorzaakt het een schildklieraandoening bij de grasparkiet. Bij een vogel treedt kortademigheid op, de voortplantingsfunctie verslechtert. De consumptie van zonnebloempitten kan leiden tot obesitas, waardoor vet zich ophoopt in de borst en buikdelen, de vogel zijn activiteit verliest.

Om de stress op de een of andere manier te overleven, kan de vogel beginnen zijn veren te plukken. Dit gebeurt trouwens vanwege extreme verveling, misschien heeft uw huisdier geen amusement en speelgoed in de kooi. De reden voor veelvuldig vervellen kan een tekort aan vitamines en mineralen zijn.

Als het water zelden verandert in de kooi, het dieet niet in balans is en het dieet niet wordt waargenomen, kan er een neiging tot constipatie zijn, wat ook het gedrag en de gezondheid van de vogel nadelig beïnvloedt.

Constante tocht en hoge luchtvochtigheid kunnen leiden tot verkoudheid. De papegaai hoest, niest en maakt ongewone geluiden.

Ook omvatten niet-overdraagbare ziekten ontsteking van de coccygeale klier. Het geeft de nodige smering af die papegaaien gebruiken om de veren te smeren. Vuil, stof en droge lucht kunnen ontstekingen veroorzaken.

De oorzaak van diarree kan een parasitaire infectie zijn, of gewoon pathologische fenomenen in het werk van het maagdarmkanaal. Een grote hoeveelheid onverteerd voedsel in de ontlasting kan wijzen op een schending van de activiteit van struma. Als gele ontlasting de overhand heeft in de ontlasting, is waarschijnlijk leverpathologie verschenen. Als de ontlasting donker van kleur is, kan de oorzaak hiervan interne bloeding zijn.

Andere niet-besmettelijke pathologieën omvatten allergische reacties, dermatitis, dermatosen, verwondingen, kneuzingen, fracturen van de ledematen, vergiftiging door voedsel, vuil water, huishoudelijke chemicaliën.

Besmettelijk

Als u niet precies weet wat de malaise van het huisdier heeft veroorzaakt en waar de grasparkiet precies mee ziek is, kunt u het beste onmiddellijk contact opnemen met een dierenkliniek of een specialist thuis bellen om de kostbare tijd bij het behandelen van een vogel niet te missen. Vergeet niet dat het lichaam van de vogel zo is ontworpen dat elke ziekte zich snel kan ontwikkelen en rampzalige gevolgen kan hebben. Daarnaast zijn er ziekten die gevaarlijk zijn voor mensen in de buurt.

Soms, zelfs in een gespecialiseerde kliniek, kan een arts mogelijk niet onmiddellijk het type ziekte en de vorm ervan bepalen. Voor een nauwkeurigere diagnose zijn vaak laboratoriumtests vereist.

De belangrijkste besmettelijke pathologieën:

 • Mycoplasmose. Het manifesteert zich door een verminderde eetlust, verlichting van de kleur van de snavel, lage activiteit. Later ontwikkelt zich pathologie van de luchtwegen. De vogel begint zwaar te hoesten en te ademen.
 • Myxomatose. Niezen en hoesten treedt op. Veren raken snel besmet. Het lichaam beeft. Er is een weigering van voedsel, zodat de vogel snel gewicht verliest. Met deze ziekte lijkt een parkiet uit de ogen en neusgaten afscheiding.
 • Psittacose. Veren verergeren ook, de eetlust neemt af, het hele lichaam trilt, slijmafscheiding uit de neus is aanwezig, maar diarree is ook verbonden. De ontlasting is verzadigde citroentint met een specifieke geur. Vaak treedt deze ziekte op tegen een achtergrond van een sterke afname van de immuniteit.
 • Salmonellosis. Er is een ontsteking en zwelling van de gewrichten, benen en de lichaamstemperatuur stijgt. Diarree begint ook, de vogel zit kuif, eet niet.
 • Candidiasis. Duidelijke ernstige diarree, constant geeuwen, zwakte, verdikking van de muren van de struma.
 • Giardiasis. De ziekte wordt veroorzaakt door Giardia. Bij een vroegtijdige behandeling treedt ernstige intoxicatie van het lichaam op en kan de vogel sterven.
 • Nierinfectie. Het verloopt in de vorm van ernstige zwakte, apathie. Tegelijkertijd zwellen de buik, benen en vleugels gevoelloos en is er een sterk gewichtsverlies.
 • Acute virale infecties. Ze manifesteren zich in de vorm van zware ademhaling, gebrek aan eetlust, ernstige dorst, hoesten, niezen. In de regel houdt de vogel op actief te zijn, gaat naar de bodem van de kooi, waar hij kan liggen met zijn kop uitgestrekt en zijn staart trillen. Als je een vrouw hebt, kan de eileider ontstoken raken.

Infecties kunnen van bacteriële, virale, schimmelachtige aard zijn en het lichaam van een vogel binnendringen via voedsel, water, speelgoed, een vuile kooi, huishoudelijke artikelen.

Parasitair

Bij vogels worden endoparasieten die in het lichaam leven en ectoparasieten die zich voeden met de huid en veren van een vogel gevonden.

Helminthiasis is een ziekte die vaak wordt waargenomen bij budgies. Larven van parasieten komen het lichaam van uw huisdier binnen met voedsel, water, huishoudelijke artikelen. Een provocerende factor is de vroegtijdige zorg voor de cel, de aanwezigheid van vuil en stof erin of op objecten die zich op dezelfde plaats bevinden (drinker, zitstok, speelgoed). Een parkiet kan worden geïnfecteerd met helminths van andere vogels in het huis, of huisdieren.

Wat is het gevaar van deze ziekte? In de aanwezigheid van helminten in het lichaam van de vogel worden vitaminen en mineralen niet opgenomen en wordt het werk van alle interne organen verstoord, de zogenaamde vergiftiging van het lichaam door de producten van hun vitale activiteit. Ernstige intoxicatie veroorzaakt vervolgens de dood van de vogel.

Ectoparasieten zijn luizen en mijten. Verdenking van hen zal helpen bij het constant reinigen van veren, en zelfs het plukken van veren. Wonden, krassen vormen zich op het lichaam van de golvende, terwijl de veren in het gat worden gecorrodeerd en hij zelf is nerveus en constant bezorgd. Met de progressie van de ziekte in de grasparkiet worden de benen en snavel aangetast en kunnen ze worden vervormd.

Los daarvan is het de moeite waard om in golvend over de volgende soorten pathologieën te praten.

Grasparkiet snavelziekte

Bekpathologieën zijn aangeboren, en dan zal uw vogel aanvankelijk moeite hebben met ademhalen en moeite hebben met het verkrijgen van voedsel. Je moet de vogel constant helpen. Maar er zijn andere pathologieën, bijvoorbeeld knemidocoptosis of schurft. De schurftmijt parasiteert op het lichaam van de vogel, de bek begint te jeuken en wordt na verloop van tijd vervormd.

Pathologieën omvatten ook overmatige groei van de bek, die kan worden veroorzaakt door ondervoeding, frequent snijden, leverziekte, hormonale onbalans. Hier moet je de vogel helpen - geef ons meer vast voedsel, speciaal krijt, zorg ervoor dat er altijd schors of stokken in de kooi zijn, waarover de papegaai de bek kan slijpen.

Stratificatie en verzachting van de bek kunnen optreden als gevolg van een gebrek aan vitamines en mineralen.

Als u een groei op de bek opmerkt, kan dit hyperkeratose zijn. Met deze ziekte wordt de wasknop vernietigd. Het wordt donkerder en dikker. Dit is gevaarlijk omdat, als gevolg van groei, de groei de neusgaten kan blokkeren, wat betekent dat er ademhalingsproblemen zullen zijn.

Budgie oogziekten

Als er een ontsteking van het ooglid is, de zwelling en roodheid, afscheiding uit de ogen, dan is dit misschien conjunctivitis, die wordt veroorzaakt door virussen of bacteriën. Als behandeling worden antibacteriële druppels en zalven voorgeschreven.

Panophthalmitis - treedt op als gevolg van letsel. Het oog vult zich met bloed en wordt troebel. Indien onbehandeld, kan zich een tumor vormen. Gewoonlijk worden antibiotica en vitamine A voorgeschreven.

Een zeldzame ziekte - cystose - is zwelling van de onderste oogleden. Het wordt alleen behandeld door de tumor te openen en de wond te wassen.

Welke behandelingen zijn er?

Om te beginnen is het raadzaam om contact op te nemen met specialisten. Alleen zij zullen in staat zijn om de juiste diagnose nauwkeurig en snel te stellen en adequate therapie voor te schrijven.

Als dit een infectie is, is een antibioticum vereist. Naast ontstekingsremmende geneesmiddelen, geneesmiddelen die de immuniteit verhogen, is de benoeming van homeopathische geneesmiddelen mogelijk. De duur van de medicatie en hun dosering worden ook voorgeschreven door de behandelend specialist.

Als het gaat om niet-overdraagbare pathologieën, is het noodzakelijk om de bron van de ziekte te bepalen, deze te elimineren en vervolgens te beginnen met de behandeling van bijkomende symptomen, die de algemene toestand zullen verlichten.

De belangrijkste reden - vergiftiging - adsorptiemiddelen, enzymen (actieve kool, Smectu) zijn geïndiceerd voor gebruik. Om de darmflora te herstellen - Linex. In geval van bloeding - hemostatisch middel "Dicinon", een aftreksel van brandnetel en kamille. In geval van nierinfecties - Vitasol.

Wanneer geïnfecteerd met ectoparasieten, is Aversectin-zalf effectief, evenals Insectol- en stinkende gouwe.

Verkoudheid en SARS moeten worden behandeld met opwarming, desolderen met kruidenaftreksels, babysiropen.

Tijdens de behandelingsperiode is het ook belangrijk om de juiste voeding te controleren, de diversiteit ervan, indien nodig, vitaminepreparaten verbinden. Volg alle voorschriften van de arts, let op de reactie van het huisdier op de introductie van medicijnen, om de ontwikkeling van allergieën en oedeem niet te missen.

En, belangrijker nog, onthoud dat elke ziekte gemakkelijker te voorkomen is dan te behandelen, alles is hier hetzelfde als bij mensen. Zorg voor je vogels en ze zullen je met vriendelijkheid en genegenheid antwoorden!

Wat is salmonellose?

Salmonellose is een acute infectie die het maagdarmkanaal beïnvloedt en tot intoxicatie leidt.

De veroorzakers van de ziekte zijn salmonella - darmvormige bacteriën. Bij inname koloniseren ze de darmwand en scheiden ze een toxine af, die ernstige uitdroging veroorzaakt, de vaattonus verstoort en het zenuwstelsel beschadigt.

Oorzaken van Salmonella-infectie

Meestal ontwikkelt salmonellose bij papegaaien zich om twee redenen:

 • Met Salmonella besmet water en producten

Dit is de meest voorkomende reden. In het begin vraagt ​​men zich af: hoe komt het besmette voedsel bij de papegaai? De massa kansen.

In graanmengsels van slechte kwaliteit of voeders met beschadigde verpakking kunnen muizen en ratten strooisel vormen. Knaagdieren (zoals garnalen, vissen, vogels en vele andere dieren) zijn potentiële dragers van salmonellose. Als een papegaai een besmet knaagdieruitwerpselen samen met graan eet, of als u het een niet-gesteriliseerde eierschaal als minerale topdressing geeft, is infectie gegarandeerd!


Er is een belangrijke regel in de verzorging van papegaaien. Alleen die vogels die al zijn geïnspecteerd, kunnen in een kooi worden geplant bij een bestaand huisdier, en alleen na een periode van quarantaine! Met deze maatregel kunt u een ziekte identificeren bij nieuwe buren (salmonellose - slechts één van hen) en een gezonde papegaai tegen hen beschermen.

Als een papegaai, zelfs voor een zeer korte tijd, een drager plant, is hij 100% waarschijnlijk ziek. Met lage immuniteit zal infectie vrijwel onmiddellijk optreden.

Sommige vogels zijn dragers van salmonellose. Qua uiterlijk kunnen ze volledig gezond lijken; ze vertonen geen symptomen van de ziekte. Maar een gezonde vogel zal besmet raken door contact met de drager.

Papegaai Salmonellose: symptomen

In kleine en middelgrote papegaaien ontwikkelt salmonellose zich verbazingwekkend snel. Een immuungecompromitteerde vogel kan binnen 24 uur sterven.

Het eerste symptoom van salmonellose bij papegaaien is een algemene malaise. De papegaai zit slecht en toont geen interesse in wat er gebeurt. Dit gedrag is op zichzelf al een alarmerend symptoom en een zorgzame eigenaar moet het huisdier onmiddellijk voor onderzoek door een dierenarts meenemen.

Mensen die voor het eerst een papegaai hebben, is het erg belangrijk om de regel te leren: als je denkt dat het huisdier slecht is, is dat ook zo. Het lichaam van de papegaai "lijdt" tot het laatst toe en vertoont alleen tekenen van malaise wanneer er echt een serieus probleem is. Zonder een ornitholoog kan ze het niet aan.

Het "klassieke" teken van salmonellose is ernstige diarree. Bacteriën beïnvloeden de darmen en veroorzaken uitdroging. Een papegaai verliest kostbaar water en voedingsstoffen. Het lichaam verzwakt heel snel.


Diagnose en behandeling

Het is mogelijk om salmonellose in een papegaai te genezen, maar alleen door zo snel mogelijk contact op te nemen met een specialist (ornitholoog). Uitstel, zoals zelfmedicatie, zal fataal zijn. Papegaaien, vooral kleine, zijn zeer kwetsbare wezens. Ernstige infecties infecteren ze zeer snel.

Er zijn tijden dat salmonellose "bevriest" en in het chronische stadium gaat. Een papegaai met chronische salmonellose lijkt misschien gezond, maar de ziekte zal zijn gezondheid langzaam ondermijnen. En natuurlijk wordt een besmette vogel gevaarlijk voor anderen.

Is salmonellose gevaarlijk voor mensen?

Salmonellose is een ziekte die kan worden overgedragen van een papegaai op een persoon.

Salmonellose is natuurlijk niet zo gevaarlijk voor ons als voor papegaaien, maar je kunt niet zonder een lang medicijn. Daarom moeten in contact met een besmette vogel, een kooi en zijn attributen alle veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen.

De beste preventie van salmonellose en vele andere ziekten bij een papegaai is verantwoord voeren en onderhouden.

Zorg voor je huisdieren. We willen dat hun gezondheid voorbeeldig is!

Bekijk de video: Wetenschappers doorzoeken poep voor oorzaak vogelgriep (Juni- 2020).

Pin
Send
Share
Send